Kulturen skriker efter mer!

I går publicerade författarförbundets chef Mats Söderlund en debattartikel i DN Kultur. Grundtanken i artikeln handlar om hur han anser att författare inte får tillräckligt betalat för sina alster och hur detta skall kunna lösas. Han skriver ”Det är kris i bokbranschen men få frågar sig vad det innebär för författare och översättare”. Söderlund menar att det är av vikt att författare och översättare får betalt trots att marknaden inte gillar vad det läser. Helt enkelt förespråkar han ett nytt statligt stöd åt författare. Det är komiskt när han rabblar stöd i en mening: litteraturstöd, sortimentsstöd, konstnärsgarantier etc. Han hävdar att det som skett inom bokindustrin är likställt med om staten tog bort stöden till bankerna och höjde chefernas bonus. Mycket långsökt liknelse enligt mig.

Göransson skrev tidigare om sin ilska mot Stig Larssons kommunister till syskon. Jag ser en tydlig trend inom kulturbranschen att det finns en oerhörd lust att tjäna pengar, snabba cash (ja Jens Lampedius kunde men sen har jag svårt att tänka mig att han inte är borgare utan en blå jurist som vet hur marknaden skall tas). När det inser att det inte går vill det istället få pengarna på check av staten. Söderlund förespråkar att vi skall tillbaka till fasta bokpriser, det vill säga skulle alla böcker kosta lika mycket på varje bokhandel. Det kallar jag kommunism. Han hoppar på marknaden med argument likt: ”Det handlar om att maximera vinsten och öka marginalerna.” vilket han påstår är en följd av ”kommersialismens negativa verkningar”.  Det är inte svårare än att en högstadieelev ser mönstret, Söderlund har insett att svenskar inte vill läsa hans diktsamlingar, ja det ända som Söderlund har givit ut är ett dussin diktsamlingar. Vem läser dessa? Ingen. Därmed skall han vara glad över jobbet som chef för författarförbundet, vilket troligen ger han en lön betald av dig och mig via något hutlöst statsstöd.

Själva knorren med artikeln är att Söderlund vill att allt som publiceras i Sverige skall digitaliseras, han skriver ”Vi vill att litteraturskatten skall digitaliseras och tillgängliggöras nu.” Han vill alltså hjälpa Svenskar att enkelt börja piratkopiera litteratur. Jag vet inte med vad han tänkte när han kom på denna briljanta idé? Han svamlar om Google och dess idé på att knyta författare och rättigheterna till dess alster på den digitala marknaden. Har inte Söderlund insett att Google endast gör sådant som är positivt för dem själv eftersom det plockar upp varje liten möjlighet till att tjäna pengar och är en sedelpress utan dess like.

Detta skulle bli ett kort och koncist inlägg men slutade med ett par ord för mycket, har du stått ut och läst hit har du även insett att Söderlund är lika mycket kapitalist som du och jag, dock kan han inte tjäna sina pengar på sin marknad utan vill ha dem av staten, samtidigt vill han öppna upp möjligheten till piratkopiering, idén fick han av IT världens klipskaste företag Google som han tror bedriver välgörenhet.

/Fredriksson

Källa: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/infor-fasta-bokpriser-1.999767

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0